Kanelbullar

A lâ ator pal mont e ven fam: alore in plui des fotos al va ben meti ancje un pocjis di ricetis di robis buinis di mangjâ.
Chescj a son dolçs tipics de Svezie: ju ai cerçâts là vie e o ai provât a fâju e a son vignûts compagns cun cheste ricete.

Ingredients pe paste:
50 g. levan (o miôr di fece, di chê di fâ il pan)
150 g. spongje (daûr di cualchi version margarine)
1/2 litri di lat
1 piç di sâl
100 g. di zucar
100 g. di farine blancje

Ingredients par farsî
50 g. di spongje (o di margarine)
zucar (a voli)
canele in polvar (a nâs)

Preparazion:
Disfâ il levan in pocje aghe cuntune sedonute di zucar.
Intune terine disfâ la spongje a bagn marie, po dopo zontâ il lat clip, il zucar, la farine, il levan e un piç di sâl: impastâ par dîs minûts fin che la paste no je slisse e lustre. Lassâ che la paste e jevi par mieze ore (e à di deventâ il dopli di volum).
Tornâ a impastâ e dividi in doi tocs: cun ogni toc fâ un retangul alt 1 centimetri e larc 20-25.
Su ogni retangul passâ spongje e spolvarâle di zucar e di canele in polvar (bondante).
Fâ sù ogni retangul in forme di rodul e taiâ fetis gruessis un 2 centimetris; cjapâ ogni fete, dâi un pocje di forme di bale cu lis mans e metile tune lastre di meti tal for. Prime di metilis tal for si lassin a jevâ une altre volte une mieze ore.
Par cueilis si metin tal for a 200°C par uns 10-15 minûts.
Naturalmentri i svedês a mangjin chescj dolçuts cul cafè (a bevin almancul cinc cafês in dì!!!).
Stant che a son un dolç ipercaloric e pesantut (e baste une kanelbulle par jemplâti il stomi par cuatri dîs) si pues ancje provâ a fâlis plui piçulis: une volte lis ai fatis grandis la metât e ducj a àn preseât.